Nyhetsbrev 3, 2012

Vitsippor

Bästa medlem i föreningen!
 
Premiär!
Nu är hemsidan klar för användning! Gå in på www.stuteriveterinarerna.se
och hjälp oss sedan att fylla sidan med innehåll!
Den Publika sidan är öppen för alla och du når medlemssidan genom att logga in. Vi har valt att tillsvidare använda oss av samma användarnamn (stuteri) & lösenord (stuteri) för alla medlemmar.
Medlemsregistret klickar du på första bokstaven i ditt efternamn, därefter på ditt namn och får då fram din kontaktinformation. Om du vill ändra eller tillföra uppgifter skickar du ett mail till vår webmaster Lena Nyström, lena@hasslebergagard.com
I medlemsregistret ser du även om du betalt medlemsavgiften för innevarande år. Medlemsavgiften är 200:- och inbetalas på föreningens BG 51 40-21 96 eller PG 10 32 33-3. För våra utländska medlemmar går det att betala via internet: IBAN-nr: SE08 9500 0099 6018 0103 2333 BIC-kod: NDEASESS. Nordea Bank AB, SE-105 71 Stockholm.
Annonstorget är till för alla som vill sälja/köpa/hyra/hyra ut något som kan vara användbart för veterinärer/stuterier. Det kan vara en fantom, en teaserhingst, en ultraljudsapparat eller varför inte en munstege för häst!
I vårt diskussionsforum kan du ställa en fråga och inleda en debatt i något ämne som rör vårt ämnesområde. Vi kommer så småningom att lagra informationen under olika kategorier. Om du vill delta i forumet så klickar du på Vill du registrera dig som användare, fyll i användarnamn och e-post och klicka på Registrera. När du godkänts så får du ett mail med ditt användarnamn och ett slumpat lösenord. Du kan nu logga in och ändra ditt lösenord och delta i forumet.
Årsmötet och Vårmötet med tema ”Foder och foderrelaterade problem” blir istället ett Höstmöte 20-21 oktober. Det tillkom flera stora möten, för såväl veterinärer som seminassistenter, under våren som vi inte visste något om vid vår planering. Vi fick ca 50 anmälningar, men tyckte att det här mötet är för viktigt för att köras på halvfart. Även för höstens möte har vi kryssat mellan Avelsvärderingar, Championat, Fölauktion, Kriterieauktion & Breeders Crown finaler och så älgjakten förstås. Vi hoppas och tror att 20-21 oktober blir bra och att du redan nu gör en anteckning i din almanacka. Programmet för mötet hittar du på hemsidan, det blir ett späckat program med många duktiga föredragshållare och intressanta ämnen. Viktig information kommer att ges för såväl foderproducenter som för alla som utfodrar hästar och inte minst för oss veterinärer som får handskas med problemen av felaktig utfodring. Marknadsför gärna mötet för era stuterier och hästägare, inbjudan & program finns på hemsidan. Väl mött i Norrköping till hösten!
Vi står inför en säsong med transportproblem för kyld transportsperma på fredagarna sedan posten dragit in expressutdelningen på lördagar.Vi har engagerat oss i situation och efter ett styrelsemöte rekommenderat att man kan lösa den uppkomna situationen genom att samla sperma måndag, onsdag och torsdag och skicka med post. Sedan kan man samla fredag/lördag efter vad som passar hingsten och stuteriet för ev. transport,  hämtning av sperma på stuteriet och för stona hemma.
Hingsthållarföreningen på travsidan, ”Svenska Hingsthållare”, har arbetat fram ett avtal med Jetpak, vilket kan fungera om man bor nära Stockholm, Göteborg & Malmö. Inrikesflyget fungerar även om man bor i Norrland eller på Gotland, men för övriga landet är det dåligt utbyggt och det lär bli ett dyrt alternativ.
Hingsthållarföreningen har även lyckats få till stånd ett avtal med Tidningstjänst. Sperma som levereras till Stockholm före kl 15.30 kan sedan distribueras med bilarna som kör ut tidningar i hela landet. Ett femtontal stuterier i Mälardalen, Närke, Värmland & Västra Götaland satsar på denna lösning för transport på fredagarna. För södra Sverige finns även denna möjlighet om sperman lämnas i Jönköping. För information om avtalet med Tidningstjänst kan ni kontakta Bernt Staaf på 0706-65 43 54 eller kontoret@norrbysateri.se
Vi har tagit kontakt med Bussgodset som kan vara ett bra alternativ för transport av sperma på många orter. Jag har under många år använt Bussgodset mellan Borås och Norrköping, sperman samlas på förmiddagen och jag kan hämta den kl 15 eller kl 17 i Norrköping. Vid senare ankomst får man själv passa bussen. Vår kontaktperson på Bussgodset är Max Lundström och man kan maila fraktinfo@bussgods.se eller ringa 0221-24500 om man vill få ett kundnummer och information om vilka orter man kan skicka sperma till.
Vi tar tacksamt emot foton att användas såväl för nyhetsbreven som för  hemsidan! Det kan vara fölningsbilder, vackra häst & naturbilder, dig själv i arbete etc. Hästbilderna som används på den första versionen av hemsidan har vi köpt. Så ta nu fram kameran!Badbilderna i tidigare Nyhetsbrev har jag tagit, Lena Nyström har bidragit med vinterbilden på en galopperande häst i snö, vitsippsbilden står Åsa Lindqvist för och fölningsbilden här kommer från familjen Gånheim. Vi behöver även material till Annonssidan liksom tips & intressanta artiklar!
Lycka till med säsongen! Det känns som om vi kommer att behöva det i denna förvirringens tid när det gäller transporter!
Till er alla från oss alla i Styrelsen!
 
Kerstin Darenius
Ordförande