Nyhetsbrev 1, 2018

Bästa medlemmar!

Sommaren kom tidigt i år och nu verkar högtrycket ha hakat upp sig, vi är inne på femte veckan nu med höga temperaturer, förhoppningsvis har ni det drägligt inne vid seminspiltorna!

Jag vet att ni har högtryck även i arbetet och förväntar mig inte att ni läser hela detta Nyhetsbrev. Men första ämnet måste ni läsa och pricka in i almanackan. Alltså inga utlandsresor eller andra evenemang 20-21 oktober i höst!

Höstmötet 20-21 oktober går av stapeln i Louis de Geer i Norrköping.
Tema: Fokus på Hästen! Beteende & välbefinnande, hur gör vi för att förstå hästen rätt? Vad kan vi göra för att hästarna skall ha ett bra liv? Givetvis även ur reproduktions-synpunkt!

Huvudföreläsare blir Sue McDonnell från New Bolton Centre, Pennsylvania, USA, en av världens absolut bästa föreläsare. Sue är häst-etolog och även ytterst kunnig inom reproduktion på häst. Hon föreläste för oss i Norrköping  2002, alla ni som var med då vet vilken glänsande föreläsare hon är och jag vet att hon har mycket nytt att berätta för oss.

Dominik Bürger från Schweiz har också tackat ja till att föreläsa i Norrköping. Han har varit stuteriveterinär på f.d. Statsstuteriet i Avenches länge och samarbetar med Universitetet i Bern. Dominik har gjort många intressanta försök på hingstar och ston, bl a vet vi nu att hingstar som först får träffa hingstar och sedan ston lämnar mer sperma och med högre motilitet än de som endast träffar ston.

Sedan fyller vi på med föreläsare från Sverige och ordnar även en utställning. Mer information och möjlighet att anmäla sig kommer i nästa Nyhetsbrev.

Embryotransfer Efter mötena i Sjöbo 2018 har vi fört diskussioner med Avd. för reproduktion vid SLU om möjligheten att anordna en kurs i ET under våren 2019. I ett framtidsperspektiv kan man tänka sig att alla som börjar med ET inte behöver göra allt, dvs. seminera givarstoet, synkronisera med mottagarstona, spola, hantera embryon och föra över till mottagarston. Det svåra i den här verksamheten är framförallt att lägga in embryon i mottagarstona. Även att synkronisera givar- och mottagarston och ha tillräckligt med bra mottagarston är en svår del i den här verksamheten. Det skulle underlätta om det fanns en/två hjordar med mottagarston, t ex i Mälardalen & i Skåne, så att man kunde skicka embryon dit. Då kunde flera ställa upp och seminera givarstoet, spola, leta embryon och skicka embryon till en annan station för inläggning. Alternativt kan givarstoet transporteras till en station för spolning och inläggning.

För att åstadkomma en ET-kurs på SLU våren 2019 behöver vi veta om det finns intresse hos er att vara med. Föreläsare blir preliminärt Görel Nyman, och troligen Peter Daels/Denis Necchi. Maila till undertecknad kerstin_darenius@yahoo.se om du är intresserad av att vara med!

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS  har snabbt blivit ett allvarligt problem i ridhästaveln världen över. Huden lossar från kroppen hos nyfödda föl, som måste avlivas inom några dagar. WFFS är resultatet av en genetisk defekt. Om båda föräldrarna har anlaget löper avkommorna 25% risk att bli sjuka och uppvisa abnormitet som i sig leder till döden. Det är 50% chans att fölet blir helt friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25% chans att fölet blir friskt och inte bär på anlaget. Defekten uppges även kunna ge aborter av drabbat foster.

Läs mer om WFFS här

Läs om SWB´s besut angående WFFS här

Rossdales Periparturient Mare Course anordnas i Newmarket 16-18/1 2019.
Läs mer om kursen här där du även kan beställa intressanta böcker till rabatterat pris

Djupseminering av fryst sperma blev för många år sedan snabbt en fluga som flög över världen. När Mats Troedsson föreläste under ett möte, anordnat av Svenska Hingsthållare på Wenngarn 2016, lyckades han avliva myten om att det krävs djupseminering för bra resultat med fryst sperma. Enda fördelen med djupseminering är om man har en mycket liten dos, 5-10 miljoner progressivt motila spermier. Normalt ligger dosen för fryst sperma >200 miljoner progressivt motila spermier. Sperma med dålig kvalitet vinner inte heller på djupseminering.

I Select Breeders senaste Nyhetsbrev diskuteras djupseminering och man kommer till ungefär samma slutsats som ovan, vilket du kan läsa om här

Peter Daels anordnade i Ghent, Belgien det första ESER-mötet i februari i år, First European Practitioners Symposium on Equine Reproduction. Mötet höll god klass när det gällde föreläsarna och även innehållet, en bra mix av det som vi praktiker direkt kan använda oss av. Det enda som inte höll god klass var maten, den var usel. Föreläsningarna hittar du här

ESER anordnas nästa gång 6-7/2 2020.  Här kan du preregistrera dig

Medlemsavgiften 2018 är 200:- och betalas in på BG 5140-2196. För våra utländska medlemmar: IBAN SE 08 9500 0099 6018 0103 2333. BIC NDEASESS, Nordea Bank AB, SE-105 71 Stockholm.

Från oss alla i Styrelsen till er alla!

Kerstin Darenius

Ordförande