Nyhetsbrev 1, 2017

Bästa medlemmar!

Nytt år och nya förutsättningar! Året 2017 känns på något sätt bättre att uttala än 2016, som var lite vasst. Låt oss hoppas på ett år med färre krig, terrorattacker och katastrofer!

Höstens kurs på Sånga-Säby och Menhammar kändes som en fullträff! Duktiga föreläsare och mycket diskussioner där vi inte alltid hade samma åsikter om hur saker och ting borde göras. Men jag tror det är bra att man får höra att det finns flera sätt att utföra behandlingar etc. på, det är resultatet som räknas och sunt förnuft kommer man långt med!

Den avslutande dagen med wetlab på Menhammar knöt ihop vad vi hade fått se och höra dagarna innan. Det var inte minst fascinerande att få uppleva allt vad man kan se hos sto och foster med en bra ultraljudsapparat. Tack, Johan Hellander och Menhammar för att ni ställde upp på ett fantastiskt sätt med ston, personal, fika och lunch! Stämningen var minst sagt uppsluppen under den avslutande lunchen. Många skulle åka hem och prova på att använda sitt ultraljud på ett nytt sätt. Tack även till våra sponsorer, som ställde upp med ultraljudsapparater och ekonomiska bidrag!

På vår hemsida finns Peter Daels Power-point-presentationer liksom Stefanias manuskript och artiklar med bilder under Aktuellt.

Hästsektionens Vintermöte med titeln ”Under Bältet” går av stapeln 3-4 februari i Stockholm. Det går fortfarande bra att anmäla sig! Det finns platser kvar på kursen, men antalet hotellrum är begränsat. Styrelsen för Hästsektionen skrev i december:

Du har väl inte glömt att anmäla dig till Hästsektionens Vinterkurs? Ämnet 2017 är underlivet. Både damernas och herrarnas så klart eftersom vi eftersträvar jämställdhet. Om ni missat tidigare information så är kursen inte direkt kopplat till stuteriverksamhet, även om vi självklart önskar att alla stuteriveterinärer också kommer. Vi har fantastiska föreläsare bokade och ett väldigt viktigt tema!

Saker du behöver veta, oavsett vad du jobbar med till vardags. Vet du vad du ska göra när någon ringer om ett högdräktigt sto som är dåligt? Vad rekommenderar du för hantering av det nyfödda fölet när stoet är sjukt? Hanterar du en penisprolaps med förbundna ögon? Livmoderframfall? Den sjuka avelshingsten?

OM du inte skulle känna dig stensäker i alla dessa situationer så tror jag att du har nytta och nöje av att möta upp i Stockholm 3-4 februari (med start 2 februari med mingel och föreläsningskväll). Vi håller till på Elite Hotel Marina Tower med fantastisk havsutsikt och möjligheter till spa.

Anmäl dig med en gång! www.vinterkurs.se

Select Breeders Services är ett USA-baserat bolag med 20 lab runt om i världen för frysning av hingstsperma, ett av dem drivs av er ordförande sedan 2004. På hemsidan www.selectbreeders.com finns mycket matnyttig information om hästreproduktion i bloggen. Man kan även anmäla sig till nyhetsbrevet så får man fortlöpande intressanta artiklar inom vårt ämnesområde.

Medlemsavgiften 2017 är 200:- och betalas in på BG 5140-2196. För våra utländska medlemmar: IBAN SE 08 9500 0099 6018 0103 2333. BIC NDEASESS, Nordea Bank AB, SE-105 71 Stockholm.

Från oss alla i styrelsen till er alla!

Kerstin Darenius

Ordförande