Nyhetsbrev 1, 2011

Hästar i hage

Bästa medlem i föreningen!

Premiär
Nu är det premiär!!! Det här nyhetsbrevet är en del av arbetet som kommer att mynna ut i en hemsida framåt hösten. Styrelsen har lyckats samla ihop mail adresser till nästan alla medlemmar och visst har vi fått en fin layout! Nyhetsbreven kommer även att kunna lagras på hemsidan.
Fortsättning följer!

Vårmötet
Årsmötet på Häckeberga Slott 25-27/3 blev välbesökt och jag tror att de flesta var nöjda. Vi började på fredagskvällen med Flyinges hingstvisning följt av vickning på Slottet. Lördagen inleddes med studiebesök på anrika Brodda Stuteri där Margareta & Lennart Peterson-Brodda välkomnade med en fantastisk frukost-buffé. Vi såg sedan delar av stuteriet och hann ställa många frågor. På eftermiddagen samlades vi för information om fruktsamhetsredovisning & ny teknik under temat Vart är vi på väg? Emma Thorén-Hellsten & Elisabet Ernblad, ASVH, Peter Ljungcrantz, Hopphästklubben, Lennart Peterson-Brodda, Brodda Stuteri, Ann & Anders Gånheim, Gånvet, Anders Darenius, Synalfa samt undertecknad stod för informationen och diskussions vågor gick höga såväl under lördagen som vid det efterföljande årsmötet på söndagen.

Helgen avslutades med studiebesök hos Jan Brink på Tullstorp, där han berättade historien om hur han byggt upp den fantastiska dressyranläggningen. Vi var mycket imponerade av hans sätt att bygga och att tillåta hästar att vara hästar, även om de tävlas i internationell svår klass. Daglig vistelse i hage, egen galoppbana och ridslingor i bokskogen var en del av konceptet.

Import av kyld sperma
Jag har en station i år där vi importerat mycket kyld ridhästsperma från Tyskland & Holland. Det finns växt i sperman från många av dessa hingstar, men det överskuggande problemet är nog att de skickar för små doser. Det är ofta rena farsen när man får 10-15 ml av sperma i en låg dos, i bästa fall 500-600 miljoner totalt, i sämsta fall 200-300 miljoner. Därtill kommer dyr frakt. Nu känner jag på mig att resultaten från fryst sperma kommer att vara bättre än detta diskvatten.

Allt mer kyld sperma kommer dessutom in utan giltiga exportpapper. Det är nog ett resultat av de strängare reglerna från 1/9 2010, med utökade krav på provtagningar från hingstar som inte stadigvarande står på en EU-station. Det är en stor kostnad att ta CEM, EAV & EIA prov flera gånger under säsongen. Jag har varit i kontakt med Jordbruksverket om detta och David Slottner har lovat att kontakta respektive lands myndighet för att anmäla de stuterier som sänder sperma utan exportpapper. Dessutom finns det ju ofta inte information om hur stor dosen är, motilitet etc. Vi löper nu större risk att få in t ex EAV & CEM via sperman. Be era stuterier kontrollera att EU-papper på några sidor finns med vid varje spermaförsändelse!

Hör gärna av er till mig kerstin_darenius@yahoo.se om ni tar emot sändningar utan giltiga exportpapper, så kan jag samordna & anmäla dessa utländska stuterier.

Antibiotikaresistens
Vi fick i våras en inbjudan från Riskkollegiet att deltaga i ett seminarium om antibiotikaresistens på Smittskyddsinstitutet i Stockholm den 5 april. Det var ett fantastiskt välorganiserat möte med namnkunniga föreläsare från många myndigheter. Du kan se hela mötet på www.ur.se/play och det ligger kvar under lång tid. Sök på Antibiotikaresistens, Hotet mot Botet i 7 delar, mötet visades första gången 9 maj 2011. Det är ett av de bästa seminarierna jag någonsin varit på och nu förstår jag för första gången det här med antibiotikaresistens.

Dräktighetsresultat
Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH har med sitt språngrullesystem 2010 äntligen fått fram dräktighetsresultat från hingstarna som verkar i ridhästaveln. De publicerar dräktighetsresultaten på www.asvh.se under avel/statistik, dock ej i bokstavsordning. Jag har lyckats få en lista i bokstavsordning som jag bifogar.

Dräktighet/brunst 
Det finns fortfarande ett behov av att vi rapporterar dr/br till vårt eget system. Jag återkommer med information till dem som tidigare använt sig av systemet. Om du vill ansluta dig till rapporteringen är det bara att skicka ett mail till undertecknad.

Medlemsavgiften är 200:- och inbetalas på föreningens BG 5140-2196. Om du inte betalt för 2011 så gör det nu!

Vi bär upp hästaveln i landet och gör ett värdefullt jobb, tänk på det när du arbetar kvällar & nätter, alla dagar i veckan! Det är på oss ansvaret vilar och vi behöver fler unga kollegor!

Till er alla från oss alla i Styrelsen
Kerstin Darenius
Ordförande